Gezonde grenzen

Grenzen stellen is een vak apart. Wat blijkt? Het is ontzettend lastig om mensen waar jij om geeft, of mensen die jou vooral maar leuk moeten vinden, een ‘nee’ te verkopen.

Nu kan je van je familie, partner of collega’s niet meer verwachten dat zij door jouw grenzen tot betere mensen gevormd worden. Daar is het in de meeste gevallen al te laat voor. De perfecte doelgroep voor jouw grenzen is bij uitstek de jongere (nog kneedbare) generatie, met in het bijzonder je eigen kids.

Kinderen worden alleen maar beter van grenzen! Het klinkt misschien tegenstrijdig, omdat ze op het moment zelf een grote rebellie starten als ze hun bord leeg moeten eten. Of wanneer ze hun tanden moeten poetsen, naar bed moeten, huiswerk moeten maken, op hun beurt moeten wachten, lief moeten spelen met hun klasgenootjes… Ja, eigenlijk bijna overal bij.

Grenzen zijn goed
Bedenk je eens dat je jouw kinderen NOOIT grenzen zou stellen (hoe politiek je ze misschien ook kan formuleren). Grote kans dat tafelmanieren, sociale skills en schoolwerk er flink onder gaan lijden. En dan hebben we het nog niet eens over de rommel in huis. Dus, nog maar eens voor de duidelijkheid: grenzen zijn goed!

De manier waarop je die grenzen stelt, en de mate waarin de bespreekbaar zijn, kan erg verschillen per leeftijdsfase van je kind. Pubers willen bijvoorbeeld gehoord worden. De grens kan dus best bespreekbaar zijn en zelfs, wanneer je puber met goede argumenten komt, afgelast worden.

Grenzen stellen is als gaan slapen wanneer er een spannende film op tv is en je die het liefste af zou kijken. Op het moment zelf baal je ervan dat je nu het plot mist. Maar de volgende dag, als je fris op kantoor verschijnt voor die spannende presentatie, ben je maar wat blij dat je een goede nacht hebt geslapen! Op het moment zelf voelen grenzen soms moeilijk en ongezellig aan. Vergis je alleen niet in het langetermijneffect van die grenzen. Op de lange termijn worden je kinderen en de sfeer in huis er alleen maar beter van!