Liefdes-talen herkennen

liefdes-talen

Ik weet niet hoe het er bij jullie thuis aan toe gaat, maar bij mijn ouders was de keukentafel altijd de gezelligste plek in huis. Die tafel herinnert mij aan lange gesprekken na het eten, met de hele familie om de tafel voor de zondagse brunch en aanwaaien voor een grote mok thee. 

Die keukentafel staat symbool voor mijn liefdes-taal: tijd met elkaar doorbrengen.

“Al sprak ik de talen van alle mensen en die van engelen – had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of een schelle cimbaal. Al had ik de gave om te profeteren en doorgrondde ik alle geheimen, al bezat ik alle kennis en had ik het geloof dat bergen kan verplaatsen – had ik de liefde niet, ik zou niets zijn. Al verkocht ik mijn bezittingen omdat ik voedsel aan de armen wilde geven, al gaf ik mijn lichaam prijs en kon ik daar trots op zijn – had ik de liefde niet, het zou mij niet baten.”
1 Kor 13: 1-3

Hoe laat je het zien?

De apostel Paulus windt er geen doekjes om: zonder liefde is het leven niets waard. Nu denk je bij het woord ‘liefde’ misschien aan de liefde tussen man en vrouw, of de liefde voor je kind. Maar liefde heeft betrekking op elke intermenselijke relatie. Jezus zegt niet voor niets ‘Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf’ (Matt. 22). En alsof dat nog niet genoeg is, zegt Jezus ook ‘Heb je vijanden lief’ (Matt. 5). Bij elke relatie is er dus sprake van liefde, of het gebrek daaraan wanneer wij falen onze medemens lief te hebben. Maar hoe uit je die liefde?!

Vijf talen

In 1996 schreef Gary Chapman zijn boek De vijf talen van de liefde. Hij beschrijft de behoefte van elk mens om liefde te ontvangen. Het ‘probleem’ is dat elk mens op een andere manier liefde verstaat. De truc is om die liefdes-taal te spreken die jouw partner of kind verstaat. De vijf talen van de liefde zijn:

  1. Positieve woorden
  2. Samen zijn
  3. Cadeaus krijgen
  4. Dienen
  5. Lichamelijk contact

Ben jij benieuwd welke liefdes-taal jij het liefst ontvangt? Op welke manier(en) dringt de liefde van bijvoorbeeld jouw partner tot je door? Doe dan de test op liefdestalen.nl.

Kinderen hebben behoefte aan alle liefdes-talen

liefdes-talenKinderen

Misschien ben jij je heel bewust van de liefdes-talen van jou en je partner, maar heb je er wel eens aan gedacht dat jouw kinderen ook hun eigen liefdes-talen hebben? Op welke manier kan jij elk van je kinderen het beste duidelijk maken dat ze geliefd zijn? Dit verschilt per kind, en kan zelfs in de loop der jaren veranderen. Kinderen hebben behoefte aan alle liefdes-talen, in dat opzicht zit je er dus niet snel naast. Elk gebaar van liefde, of dat nou lichamelijk contact, positieve woorden, cadeaus, dienstbaarheid of tijd is, is dus goed. Toch is het leuk om eens na te gaan hoe je elk kind op zijn of haar eigen manier nog beter bereikt met jouw liefde.

Zelfbeeld

De manier waarop wij onze kinderen liefhebben, heeft grote invloed op hun ontwikkeling. Ross Campbell, hoogleraar kindergeneeskunde en -psychiatrie (en vader van vier), schreef het volgende over liefde van ouders voor kinderen:
‘Als ik alleen van mijn kinderen houd en mijn liefde laat blijken als zij dingen doen die mij blij maken, dan zullen ze niet het gevoel krijgen dat ze écht geliefd zijn en gaan ze zich onzeker voelen. Daar zal hun zelfbeeld onder lijden; het zal verhinderen dat ze doorgroeien in zelfbeheersing en volwassen gedrag.’