Echtscheidingen in tweede huwelijken worden volgens onderzoek veelal veroorzaakt door conflicten over opvoeding van de kinderen. Het samenstellen van gezinnen brengt vaak een cultuurclash met zich mee. Rituelen en gewoonten uit het ene gezin moeten heroverwogen worden. Pas dan kun je met elkaar tot een balans te komen die voor iedereen in een samengesteld gezin past. En dat zoeken – en vinden – van die balans is geen makkie.
“De tiener heeft vaak het gevoel dat zijn eigen proces van ontwikkeling wordt gedwarsboomd omwille van het geluk van zijn ouders.” – Gary Chapman (vrij naar: ‘De vijf talen van de liefde voor tieners’)
Wanneer er geen ruimte is voor de tiener om zijn emoties, zowel positief als negatief, te uiten, ontstaat er wrok. Tegelijkertijd ervaren veel ouders ook een zekere mate van schuldgevoel. Ouders krijgen het idee dat ze het geluk van hun kinderen op het spel zetten voor hun eigen geluk. Dit maakt dat er veel emoties en overwegingen (vaak onder de oppervlakte) spelen bij de verschillende gezinsleden.
4 principes voor een samengesteld gezin
Gary Chapman bespreekt in zijn boek ‘De vijf talen van de liefde voor tieners’ een aantal ingrediënten voor de bevordering van het gezinsleven van een samengesteld gezin:
1. Onvoorwaardelijke liefde staat voorop
Houd vol in het uiten van je liefde naar je (stief)kinderen en laat zien dat jouw liefde voor hen niet gebonden is aan prestatie. Probeer na te gaan welke liefdestaal je tiener spreekt en sluit daarop aan in de manier waarop je hem liefde toont.
2. Eerlijkheid is iets anders dan gelijkheid
Eerlijkheid is niet hetzelfde als gelijkheid. Juist in een samengesteld gezin kun je als ouder snel het idee hebben dat je alle kinderen hetzelfde moet behandelen. Zo hoop je te voorkomen dat er scheiding ontstaat tussen biologische- en stiefkinderen. Probeer juist aan te sluiten bij de unieke behoeften van elk kind, je kunt onmogelijk verschillende kinderen op een precies gelijke manier behandelen. Streef dus naar eerlijkheid.
3. Oplettendheid en interesse
Geloof het of niet, onderzoek toont aan dat veel tieners meer tijd met hun ouders willen doorbrengen. Hiervoor is het belangrijk om je in te leven in zijn of haar leefwereld. Wees oplettend op wat er speelt in het leven van je tiener.
4. Discipline en grenzen stellen
Het stellen van grenzen is belangrijk voor de ontwikkeling van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van je tiener. Ook al zal je tiener regelmatig tegen grenzen aanschoppen, dat betekent niet dat ze geen grenzen nodig hebben.
Wil je meer weten hoe andere ouders omgaan met hun samengestelde gezin? Zoek dan een Parenting Teenagers Course bij jou in de buurt.