Hormonen van je dochter – Help, ik ben moeder van een tienermeisje (deel 2)

Hormonen - help ik ben de moeder van een tienermeisje - deel 2

Hormonen. Of onschuldig gezegd: ‘stofjes’. Je hebt het jarenlang zelf ondervonden, maar nu hebben die stofjes een nieuw slachtoffer: je dochter. En laten we wel wezen, eigenlijk ben jij opnieuw de pineut. Een dochter onder invloed van hormonen is niet bepaald de meest gemoedelijke huisgenoot. Wat doen die hormonen nou precies? En hoe kun jij omgaan met de hormonen van je dochter?

Hormonen hebben veel verschillende functies: van spijsvertering tot orgaanfuncties, en van voortplanting tot groei en ontwikkeling. Tijdens de puberteit zoeken hormonen een nieuwe balans in het lichaam. Dat gezoek van hormonen brengt flink wat veranderingen voor je dochter met zich mee. Veranderingen waar ze naar uit kan kijken, of waar ze zich juist heel ongemakkelijk over voelt. Hoe je dochter deze veranderingen ervaart, heeft veel te maken met jouw houding als moeder.

De bron van veranderingen

Er gaan best wat eerste keren aankomen: de eerste bh kopen, de eerste keer ongesteld worden, voor de eerste keer een vriendje hebben… Kijk jij samen met je dochter uit naar deze veranderingen en zie je ze als bijzondere mijlpalen? Of word je bij elke stap melancholisch en krampachtig, omdat je kleine meid nog niet klaar is voor de grotemensenwereld?

Praten over ongesteldheid, borsten en zoenen kan wat ongemakkelijk aanvoelen, maar probeer het luchtig te houden. Praat erover in de auto, als je elkaar niet hoeft aan te kijken, of op de fiets.
Wees ook open over jouw eerste ongesteldheid, bh en vriendje. Creëer een sfeer waarin je dochter zich vrij voelt om vragen en opmerkingen met je te delen.

Uiteraard zal je dochter over veel van deze zaken ook met vriendinnen praten. Ga er alleen niet vanuit dat jouw functie van informatieverstrekker en begeleider daarmee vervalt. Jouw inbreng is van grote waarde voor je dochter. Je bent tenslotte rolmodel voor je dochter.

Tips voor jouw nieuwe balans met hormonen

  • Luister goed wanneer je dochter met vragen, opmerkingen en emoties bij je komt. Wijs het niet snel af als ‘onzin’ en geef niet gelijk jouw goede raad. Luister en probeer je dochter te bevragen en haar beter te begrijpen. Wie weet heeft ze zelf wel een oplossing.
  • Bedenk dat het de hormonen zijn die je dochter soms moeilijk in de omgang maken. Blijf herhalen: het zijn de stofjes, het zijn de stofjes, het zijn de stofjes.
  • Ga op een moeder-dochter-date naar aanleiding van de eerste ongesteldheid van je dochter. Uiteraard met chocola!

Met andere moeders van tienermeiden in gesprek over de gierende hormonen in huis? Volg een Parenting Teenagers Course bij jou in de buurt.

Meer over dit onderwerp lezen?