Liefdestalen van kinderen

Ik weet niet hoe het er bij jullie thuis aan toe gaat, maar bij mijn ouders was de keukentafel altijd de gezelligste plek in huis. Die tafel herinnert mij aan lange gesprekken na het eten, met de hele familie om de tafel voor de zondagse brunch en aanwaaien voor een grote mok thee. Die keukentafel staat symbool voor mijn liefdestaal: tijd met elkaar doorbrengen.

In 1996 schreef Gary Chapman zijn boek De vijf talen van de liefde. Hij beschrijft de behoefte van elk mens om liefde te ontvangen. Het ‘probleem’ is dat elk mens op een andere manier liefde verstaat. De truc is om die liefdestaal te spreken die jouw partner of kind verstaat. De vijf talen van de liefde zijn:

  1. Positieve woorden
  2. Samen zijn
  3. Cadeaus krijgen
  4. Dienen
  5. Lichamelijk contact

Kinderen
Misschien ben jij je heel bewust van de liefdestalen van jou en je partner, maar heb je er wel eens aan gedacht dat jouw kinderen ook hun eigen liefdestalen hebben? Op welke manier kan jij elk van je kinderen het beste duidelijk maken dat ze geliefd zijn? Dit verschilt per kind, en kan zelfs in de loop der jaren veranderen. Kinderen hebben behoefte aan alle liefdestalen, in dat opzicht zit je er dus niet snel naast. Elk gebaar van liefde, of dat nou lichamelijk contact, positieve woorden, cadeaus, dienstbaarheid of tijd is, is dus goed. Toch is het leuk om eens na te gaan hoe je elk kind op zijn of haar eigen manier nog beter bereikt met jouw liefde.

De manier waarop wij onze kinderen liefhebben, heeft grote invloed op hun ontwikkeling. Ross Campbell, hoogleraar kindergeneeskunde en -psychiatrie (en vader van vier), schreef het volgende over liefde van ouders voor kinderen:
‘Als ik alleen van mijn kinderen houd en mijn liefde laat blijken als zij dingen doen die mij blij maken, dan zullen ze niet het gevoel krijgen dat ze écht geliefd zijn en gaan ze zich onzeker voelen. Daar zal hun zelfbeeld onder lijden; het zal verhinderen dat ze doorgroeien in zelfbeheersing en volwassen gedrag.’

Vind een Parenting Course