Zelfbeeld van je dochter – Help, ik ben moeder van een tienermeisje (deel 1)

Zelfbeeld van je tienerdochter

Insta, vlogs, Netflix, Snap, vriendinnen en die ene leuke jongen hebben nogal invloed op de manier waarop jouw tienerdochter naar zichzelf kijkt. Als moeder wil je jouw dochter graag een goed zelfbeeld meegeven, laten weten dat ze mooi is zoals ze is. Hoe geef je je dochter een goed zelfbeeld?

Dat meisje dat eens door de kamer rondkroop en tegen je aan brabbelde wordt groot. Eens was jij de belangrijkste persoon ter wereld voor haar, nu praat ze meer met vriendinnen dan met jou. Sterker nog, ze negeert je regelmatig om maar niet met je te hoeven praten. Ze zal het wellicht niet snel toegeven, maar voor veel tienermeiden is haar moeder toch het belangrijkste rolmodel. Zo, steek die maar in je zak!

Hoe positief is jouw zelfbeeld?

Een rolmodel voor je dochter zijn is fantastisch, maar niet per se makkelijk. Als jij je dochter een goed zelfbeeld mee wilt geven, moet je zelf het goede voorbeeld laten zien. Als je jouw dochter vertelt dat ze mooi is zoals ze is, laat het dan ook zien. Zucht vervolgens niet over elke rimpel en klaag niet over hangende borsten armen, want dan komt die boodschap voor je dochter niet aan. Denk dus eens na: hoe positief is jouw zelfbeeld?

Kijk eens in de spiegel. Je mag trots zijn op dat lichaam en de persoon die je voor je ziet! Bedenk dat de manier waarop jij over je lichaam praat, direct binnenkomt bij je dochter. Maak er een gewoonte van om blij te zijn met wie je bent en je dochter dat te laten merken!

Tips voor een goed zelfbeeld voor je dochter

  • Benoem dagelijks een aspect van je dochters schoonheid (zowel vanbinnen als vanbuiten). Bijvoorbeeld: ‘Eva, je ogen stralen vandaag helemaal’, of: ‘Lianne, ik geniet van je humor’.
  • Creëer regelmatig momenten om met je dochter te praten over de druk die ze (eventueel) voelt rondom haar uiterlijk. Wees zelf ook eerlijk en open.
  • Laat je niet afschrikken door de effecten van hormonen en puberteit. Jouw aandacht en betrokkenheid maken een wereld van verschil voor je dochter!

Met andere moeders van tienerdochters praten over zelfbeeld en rolmodellen? Volg een Parenting Teenagers Course bij jou in de buurt.